2009-05-12 11:26:53• hírek • Kárpáti János, MTI

Két keréken könnyebb

Az autóval naponta megtett utak mintegy fele öt kilométernél rövidebb az EU-országok átlagában, ami azt is jelenti, hogy nagy lehetőségek nyílnak a kerékpáros közlekedés fejlesztése előtt, hiszen ekkora távolságokat minden további nélkül meg lehet tenni két keréken is - hangsúlyozta kedden Antonio Tajani, az Európai Bizottság közlekedési ügyekben illetékes alelnöke egy brüsszeli konferencián.

A Velo-City nemzetközi kerékpáros kongresszus résztvevői a környezetkímélő és költségtakarékos városi bicikliközlekedés népszerűsítéséről, illetve infrastrukturális feltételeinek megteremtéséről tanácskoznak keddtől péntekig. A Velo-City mozgalom 1980-ban indult, és azóta kétévente, más és más városban tartják meg a kétkerekűek legnagyobb nemzetközi találkozóját. Idén a belga főváros a házigazda.

A biciklis közlekedés nem bocsát ki káros gázokat, hatékony, egészséges és élményt nyújtó, fontos azonban, hogy biztonságos is legyen - indokolta Tajani a hatósági közreműködés szükségességét az olyan célok elérése érdekében, mint például hogy 2020-ra az uniós lakosok az általuk megtett összes út legalább 15 százalékát kerékpárral tegyék meg, illetve hogy a halálos kimenetelű kerékpáros-balesetek száma - szintén 2020-as céldátummal - a jelenlegi felére csökkenjen.
A kerékpározás biztonságának növelésére az EU a 2007 és 2013 közötti költségvetési ciklusban több mint 600 millió eurót fordít.

A találkozón Siim Kallas EU-biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság alkalmazottainak 18 százaléka kerékpárral vagy gyalog jár be munkahelyére. Az egyes brüsszeli bizottsági épületek közötti ingázás céljára szolgálati biciklit lehet igénybe venni.


Kerékpározni egészséges, és ráadásul környezetkímélő is
Kerékpározni egészséges és környezetkímélő is


 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: